Skip to content

Ana Karadarevic

Freelance journalist

‘Tijdens een debat in de Tweede Kamer over cybercriminaliteit een tijdje geleden vertelde minister Opstelten over de oprichting van de Nederlandse Cyber Security Raad en het Nationaal Cyber Security Centrum. Alle fracties, zonder uitzondering, vroegen hem: waar is dat voor nodig? Zelfs Kamerleden voelen de urgentie blijkbaar niet automatisch.’

Dit vertelde Ronald Prins, directeur van beveiligingsbedrijf Fox-IT, toen ik hem in juli telefonisch interviewde naar aanleiding van de oprichting van de Raad en het Centrum. De Kamerleden leken niet doordrongen van het belang van het oprichten van nieuwe organisaties om cybercriminaliteit te bestrijden.

In de maanden sinds dat gesprek zijn er talrijke problemen rond de beveiliging van websites in de openbaarheid gekomen. Diginotar, het bedrijf dat beveiligingscertificaten afgaf voor overheidswebsites, werd gehackt door de Iraanse overheid. Lektober heeft aangetoond dat veel websites van overheden en bedrijven onvoldoende beveiligd zijn.

Genoeg redenen voor een langer gesprek met Ronald Prins, vandaag in SC.

Post to Twitter Post to Facebook Post to Google Buzz Post to LinkedIn