Skip to content

Ana Karadarevic

Freelance journalist

Op de cover van het decembernummer van het tijdschrift Ode staat:

David Servan-Schreiber: Heb ik ongelijk gehad?

De zin trok mijn aandacht omdat de man in juli is overleden.

Wat blijkt? Servan-Schreiber werkte voor zijn dood aan een boek, getiteld Je kunt verschillende keren afscheid nemen. Dit boek verschijnt in februari en in Ode staat alvast een fragment, waarin de psychiater ingaat op de vraag of de terugkeer van hersenkanker bij hem de geloofwaardigheid van zijn boek Antikanker aantast.

Zijn antwoord: nee. Hij wijt de terugkeer van kanker in zijn lichaam aan het feit dat hij zich niet volledig aan zijn eigen regels heeft gehouden. Servan-Schreiber schrijft: ‘Ik was zo dom te geloven dat ik beschermd werd door alleen maar een paar voorzorgsmaatregelen te treffen: ik lette op wat ik at, ik fietste dagelijks, ik mediteerde wat en deed elke dag wat aan yoga. Ik dacht dat dit me alle vrijheid gaf om de fundamentele behoeften van mijn organisme te ontkennen, zoals slaap, regelmaat en rust.’

Waar ging het ‘mis’? Nou, het boek over hoe kanker te voorkomen, werd zo succesvol dat Servan-Schreiber volop interviews gaf en veel conferenties bezocht. De geboren Fransman woonde in de Verenigde Staten, maar bezocht ook Europa regelmatig. In 2009 en 2010 stak hij gemiddeld eens per maand de Atlantische Oceaan over. Eind 2010 keerde de tumor in zijn hersenen terug, voor de derde keer en ditmaal leidde die tot zijn dood. Hij geloofde dat hij weer ziek werd omdat hij niet genoeg rust nam en zijn bioritme door de war schopte.

Uit de tekst in Ode komt naar voren dat Servan-Schreiber de terugkeer van de hersentumor weet aan zijn eigen handelen. Ik had hem graag gegund dat hij zichzelf niet zo streng had beoordeeld. Ik geloof namelijk dat gezondheid niet iets is dat wij mensen honderd procent kunnen beheersen. Hoe lang je leven ook duurt: maak er wat moois van. Servan-Schreiber zelf schrijft nota bene in zijn nog te verschijnen boek dat hij gelukkig is met wat hij de afgelopen jaren heeft kunnen doen. Hij haalde zelfs ‘diepe bevrediging’ uit zijn werk. Dat is nog eens iets moois om na te streven.

Post to Twitter Post to Facebook Post to Google Buzz Post to LinkedIn