Skip to content

Ana Karadarevic

Freelance journalist

Ooit een kromme komkommer gezien in de supermarkt? Die kans is heel klein, groente en fruit met een afwijkend uiterlijk wordt namelijk afgekeurd voor de handel door het Kwaliteits Controle Bureau. Een deel van de afgekeurde groente en fruit komt terecht bij bijvoorbeeld de Turkse groenteboer op de hoek, maar het meeste wordt vernietigd. Let wel: de komkommers en tomaten die worden afgekeurd, zien er afwijkend uit – ze zijn niet bedorven of anderszins ongeschikt voor consumptie.

Dat voedsel wordt vernietigd is gek, als je weet dat er bij voedselbanken wachtlijsten zijn, zoals onlangs bekend werd. Bedrijfsadviseur Han van Riel stelt voor om afgekeurde groente en fruit gratis weg te geven. Geen gek idee, als we in Nederland blijkbaar voldoende komkommers produceren om de kromme exemplaren af te keuren en te vernietigen.

Post to Twitter Post to Facebook Post to Google Buzz Post to LinkedIn