Skip to content

Ana Karadarevic

Freelance journalist

‘Je krijgt maar één leven. Er is geen god, geen regels, geen oordelen, behalve dan de oordelen die je aanvaardt of voor jezelf verzint. En wanneer het leven eenmaal voorbij is, is het voorbij. Je slaapt een droomloze slaap, voor eeuwig en altijd. Dus waarom zou je niet gelukkig zijn zolang je hier bent? Echt. Waarom niet?’

Eén van de hoofdpersonen uit mijn favoriete tv-serie, Six Feet Under, zegt dit in een aflevering. De monoloog trof me toen, meer dan zes jaar geleden. Nog steeds roep ik de regels op als ik voor belangrijke beslissingen sta of als ik gewoon iets niet goed durf. Hup! Zet een punt achter die relatie waarin je niet meer gelukkig bent! Ga freelancen! Stel dit verhaalidee voor! Doe het gewoon! Waarom niet?

Six Feet Under was zo’n inspirerende serie, ondanks, of eigenlijk juist dankzij het feit dat het gaat over een familie van begrafenisondernemers. De dood is aanwezig, altijd, waardoor je je als kijker realiseert hoe fragiel het leven is en dat het zonde het is om je te laten leiden door onzekerheid en angst voor de toekomst of angst om te falen. Je denkt na enkele afleveringen: ik doe het. Waarom niet?

In mijn naaste omgeving hebben enkele mensen, los van elkaar en in heel verschillende kwesties, onlangs besluiten genomen die niet makkelijk zijn. Wat de toekomst zal brengen is onzeker, maar één ding is duidelijk: ze verlaten het platgetreden pad en verzinnen hun eigen wandelroute. Waarom niet?

PS: ter inspiratie een liedje, gecoverd door Janne Schra:

One day

Post to Twitter Post to Facebook Post to Google Buzz Post to LinkedIn